Az asszertivitásról már többször írtam, de röviden azért összefoglalom a lényegét ennek az általam fontosnak ítélt témának. Az ember önérvényesítési stílusa, küzdésmodora, vagy a fellépése lehet agresszív, asszertív és alárendelődő (non-asszertív), illetve egyesek számon tartják a passzív-agresszív kategóriát is.

Az asszertív ember megoldásra törekszik nézeteltérés esetén és semleges én-üzenetekben kommunikál. Igyekszik tárgyilagosan fogalmazni. Nem támad. A testtartása és a hanghordozása is nyugalmat, határozottságot tükröz.

Én most a horoszkópunkban található Mars szimbolikájával szeretném kombinálni az asszertivitás, mint ideális kommunikációs- és megküzdési út üzenetét. Mivel minden ember egyedi – és ha két horoszkóp látszólag hasonlít is, akkor sem hagyhatjuk figyelmen kívül a képletek mögött álló “lelkek” szabad döntési jogát – ezért természetesen nem sorolom fel az elképzelhető összes Mars pozíciót, valamint a jelentését, azonban a lényeget szeretném összefoglalni.
A Mars eredetileg a Kos és a Skorpió jegyében uralkodik, tehát ezekben a jegyekben akadály nélkül érvényesülnek “Mars hadisten” markáns vonásai. De egy horoszkópban ez a Mars rendkívül sokféle fényszöget kaphat és nem mindegy, hogy milyen egyéb hatások befolyásolják a megnyilvánulását. Tehát önmagában még az sem jelent hatékony küzdeni tudást, ha valakinek ezen jegyekben áll a Marsa. Sőt előfordulhat, hogy az agresszív pólus irányába mozdulnak el az érintettek.
Ezzel szemben a Mérleg, vagy például Halak Marssal rendelkező személyek nem kifejezetten harciasak általában és jellemzően kerülik a konfliktust. A Mars a tűz jegyekben (Kos, Oroszlán, Nyilas) határozottabban, dinamikusabban “loboghat”, de pl. az Oroszlán esetében túl domináns is lehet és a Nyilas pedig esetleg kevéssé tapintatossá, figyelmetlenné, vagy akár fölényes “prédikátorrá” válhat.
A célom persze nem a “hibaforrások” összegyűjtése, hanem egy kis ízelítő nyújtása. Vannak tehát olyan jegyek, amelyekben a Mars könnyebben billen az agresszív fellépés irányába, ha szorult helyzetben érzi magát az illető, vagy el akar érni valamit és más jegyek, vagy aspektusok esetében éppen a konfrontáció fel nem vállalása, valamint akár a jogos düh elfojtásának gyakorisága okozhat bonyodalmakat. Az egyéni horoszkóp egyébként az erre vonatkozó pszichoszomatizáló hajlamot is mutatja.

A történet korántsem fekete-fehér, ugyanis a Mérleg, vagy a Bika Marsról hagyományosan azt állíthatjuk, hogy nem igazán “híres” a hatékony feszültség és konfliktus kezelésről, de ez attól is függ, hogy mit tekintünk hatékonynak. A Mérleg például valószínűleg nem túl radikális és direkt módon jut el a céljához, de ha egyéb nehézségek nem “húzzák vissza”, akkor elegánsan, diplomatikusan, így kellő sikerességgel küzd, hiszen ráadásul kardinális jegy (van benne kezdeményező készség, akarás).
A Bika várhatóan lassan, alaposan, de biztosan halad a céljai felé. Egy Kos Marsú ember szemében bizonyára végtelen türelem kell ahhoz, hogy megmozduljon, de léteznek olyan élethelyzetek, foglalkozások, amikor ez a bolygóállás mégis előnyösebb, mint a kolerikus jellegű, ugrásra kész beállítódás. Például a Szűz Mars sem pazarolja fölöslegesen az energiáját: “Többet ésszel, mint erővel”.

A további részletek boncolgatása helyett azonban arra hívnám fel a figyelmet, hogy bárhol is áll a Marsunk, mindig a mi kezünkben van az adott temperamentum és energiaminőség megfelelő mederbe terelése, illetve az adottságainkhoz passzoló életvitel s megküzdési stílus kiválasztása. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy kik vagyunk és olyan irányba csiszolni a harcmodorunkat, amely véglet felé kimozdultunk az egyensúlyhoz közeli asszertív nézőpontból.
Jó hír, hogy az asszertív kommunikációs és konfliktus kezelési módszer bárki számára elsajátítható kellő információk, illetőleg játékos gyakorlatok által.