A személyes horoszkópunkban szereplő Szaturnusz bolygó többféle jelentést hordoz szimbolikusan, azonban az egyik leglényegesebb üzenete a felelősségvállaláshoz és a földi realitáshoz való viszonyunk tükrözése. A képletünk valamennyi eleme rengeteg síkon elemezhető, de én most kiragadnám ezt a szaturnuszi szeletet, mert alapvetőnek találom az egyéni haladás szempontjából.

Azt hiszem érthető, hogy a nagyobb átalakulásokhoz, bizonyos fejlődési lépcsők megmászásához szükségünk van külső-belső konfliktusokra és azok felvállalására, belátásra, valamint a kikristályosodó bölcsesség iránt tanúsított alázatra. Ezeket a tulajdonságokat mind a Szaturnusz elve testesíti meg a horoszkópunk univerzumában. Ha tömören szeretném összefoglalni a mondandóját, akkor a bennünk lévő hajlandóságról ad képet és megmutatja, hogy mennyire könnyen, vagy éppen nehezen nézünk szembe a valósággal: önmagunk aktuális korlátaival s a külső környezetünkben megjelenő feladatokkal.

Minden bolygó más jegyben érzi otthon magát. A Szaturnusz, amely tehát a felelősségvállalásra való programozottságunkat is mutatja, leginkább a föld jegyekben és a Vízöntőben (levegő jegy) tud akadálytalanul s hatékonyan érvényesülni. (A téma persze nem ilyen egyszerű, hiszen külön könyvek léteznek arról, hogy mely jegyekben milyen formában képes megnyilvánulni egy-egy bolygó és az általa hordozott tartalom. Ráadásul a bolygók fényszögei is befolyásolják az összképet.) De ha lényeglátók akarunk lenni, ami szintén szaturnuszi vonás, akkor a születési percünkre felállított horoszkópból rápillanthatunk a bennünk lévő “felnőttre”. Megérthetjük, hogy miként viszonyulunk a felelősség (kellemetlen) kérdésköréhez és elkezdhetjük visszavonni a kivetített „gyermeki” projekcióinkat.

Persze tisztában vagyok vele, hogy ez egyáltalán nem olyan egyszerű feladat, hiszen éppen a fától nem látjuk az erdőt. Azonban ha megrekedt az életünk és körbe-körbe forgunk már egy ideje, akkor első lépésnek semmiképpen sem rossz elgondolkodni azon, hogy vajon mi a saját alapvető hozzáállásunk ahhoz, hogy tisztán és reálisan lássuk a helyzetünket.

Amennyiben tűz jegyekben foglal helyet a Szaturnuszunk, akkor valószínűleg nem szívesen nézünk szembe a hibáinkkal, mert szeretünk inkább lobogni és nem akarunk a földi (visszahúzó) keretekkel foglalkozni. Ha pedig víz jegyekben van a Szaturnuszunk, akkor talán nehezünkre esik a gyakorlatias strukturálás és a helyzetek átlátása. Ugyanakkor lehetséges, hogy ösztönösen ráérzünk a dolgok mozgatórugójára. Véletlenül sem szeretnék tovább általánosítani, hiszen a víz jegyek közt is van olyan, például a Skorpió, amelyben előnyösebben működik a Szaturnusz, tehát összhangban vannak egymással az adott jegy és a bolygó által hordozott fő jellegzetességek, célok.

Szeretnéd tudni, hogy a te születési horoszkópodban hol áll a Szaturnusz? Vállalj felelősséget és járj utána! Természetesen ezt félig viccnek szánom, de annyiban komolyan gondolom, hogy néhány fontos tudás-morzsát gyűjthetsz ezáltal is. A feladat azért nem nehéz, mert az interneten manapság már rengeteg asztrológiai táblázat, ingyenes radix készítő program stb. található, ahol könnyen rábukkanhatsz, hogy egy adott év bizonyos időszakában mely jegyben állt a Szaturnusz és ott vajon milyen mértékben képes harmonikusan érvényesülni. Egy viszonylag lassan mozgó bolygóról beszélünk, amely kb. másfél évet tölt egyetlen jegyben, tehát bizonyos nemzedékekre, iskolás évfolyamokra vonatkozóan is hordozhat felismeréseket a kutatásod.

Ha pedig bővebb, szintetizált információkat szeretnél kapni a saját képletedben álló Szaturnuszról, valamint a többi éppúgy fontos részletről, akkor fordulj egy asztrológushoz! Méghozzá érdemes olyat választanod, aki nem determinál és nem ijesztget bizonyos elavult elvek mentén a Szaturnusz „büntető” hatalmával!

Az aktuális bolygóállásaink, életciklusaink szempontjából tényleg nagy jelentősége van annak, hogy éppen mely életterületünk felett halad át a Szaturnusz, vagy milyen fényszög kapcsolatokat alkot, hiszen ilyenkor óhatatlanul erre a területre irányul a figyelmünk, de ezt nem érdemes korlátozásként értelmezni, ahogyan régen tették. Amennyiben például a VII-es házamon vonul át a Szaturnusz éppen, (ami a párkapcsolatokat és a külvilággal való kapcsolatomat szimbolizáló horoszkóp cikkely) akkor ösztönösen az emberi kapcsolatok fognak érdekelni és itt tartogat számomra nagy felismeréseket az élet. Ezek közt lehetnek kemény tapasztalatok is, ha nem vagyok nyitott a fejlődésre és mereven ellenállok, sőt előfordulhat az is, hogy néhány leckét csak komoly, fajsúlyos életesemények révén tudok megtanulni. A fejlődésorientált pszichológiai asztrológiában mindenesetre adott a lehetőség a változtatásra és a cél a fókuszban lévő témáink tudatos átalakítása. Ám ennek érdekében a szabad akarat néven „emlegetett” felelősségvállalás is szükséges: ha lehetőségünk van rá, hogy tájékozódjunk arról, hogy éppen mit kell megtanulnunk, hol halad át a horoszkópunkban és milyen irányba terel a szaturnuszi sors-karmester, akkor szerintem hallgassuk meg, hogy mit mond, mert így könnyebb lesz megfelelő döntéseket hozni!