Röviden: a rendszerállítás egy tágabb elnevezés, ahol nem csak a családunkon belül jelentkező témakörökkel dolgozhatunk, hanem bármilyen egyéb terület előkerülhet. A hivatásunkra is tekinthetünk rendszerként, hiszen összefüggésben áll sok tényezővel, amelyek tulajdonképpen a “hivatásunk rendszerének” az elemei. Nemcsak a munkánk jellege, hanem maga a munkahelyünk is egy szervezet, ami hasonlóképpen különböző emberek és feltételek láncolatának az eredménye. Sorolhatnám a végtelenségig a példákat, de a lényeg az, hogy szinte bármire tekinthetünk rendszerként, hiszen általában az életünk valamennyi kisebb része összefüggések hálójában létezik, működik. A betegségek, az elakadások, a párkapcsolatok stb. nem önmagukban lebegő ügyként jelennek meg az emberek életében, hanem komoly egymásra hatások és energetikai történések függvényében.

Minden témának van jelene és múltja is, ami leképezhető a térben ezzel a (morfogenetikus mezőben található információkat kiaknázó) módszerrel. Sok-sok generáció hozadékába kaphatunk betekintést egy állítás nyomán mind családi, mind egyéb közösségi-szervezeti viszonylatokban. A jövő pedig rajtunk és akár egy sikeres állításon is állhat.

Maga a család, vagy rendszerállítás azokban az esetekben indokolt, amikor nem látunk rá a helyzetünk rejtett dinamikájára és nem értjük, hogy miért éljük úgy az életünket, ahogyan valójában nem szeretnénk, illetve mely tudattalan hajtóerők és “hellingeri szabályszerűségek” (Hellinger nevéhez fűződik a családállítás eredetileg) mentén döntöttünk, amikor belekerültünk egy-egy csapdába. Ez a módszer azonban nem csodaszer, tehát egyetlen ilyen alkalmon történő részvétel nem feltétlenül old meg minden problémát egy csapásra, viszont rendkívül nagy blokkok és vakfoltok kerülhetnek felszínre általa, amelyek realizálása után hatalmas lendülettel haladhatunk előre, amennyiben meglovagoljuk az adott rendszer energetikai átrendeződését, amit egy állítás ígér.

Sokféle témával mehetünk állítani és nem csak csoportos állításokra van lehetősége a jelentkezőknek, hanem egyéni állításokat is szoktak tartani azoknak, akik intimebb kérdésekre keresnek válaszokat, vagy egyszerűen nem szeretnek idegen emberek előtt bizonyos ügyek kapcsán megnyilvánulni. Véleményem szerint a csoportos forma teszi igazán élővé ezt a módszert, de természetesen az egyéni ülések során bábokkal, vagy akár papírcetlikkel végzett munka is rendkívül hatékony lehet. Én magam nem szakosodtam egyelőre családállításra, bár a coachingon belül adott ez a technikai eszköz, de véleményem szerint egy állítás levezetése jelentős gyakorlatot igényel s nem lenne szabad mindenki számára “megnyitni” a módszer használatát.

Fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy olyan családállítóba botlunk, aki kevéssé ért a technikához és esetleg önmaga sem rendelkezik kellő önismerettel, pszichológiai alkalmassággal, tiszta intuícióval, vagy tapasztalattal az állítások hiteles irányításához, így az egész módszerrel kapcsolatban rossz benyomás alakulhat ki bennünk. Sokan foglalkoznak ma családállítással, de érdemes komolyan utánajárni annak, hogy kit választunk, mielőtt egy fontos témát felállítanánk.

Mindent összevetve bizonyos esetekben javaslom a hozzám fordulóknak, hogy próbáljanak ránézni az életük egy-egy összefüggésére rendszerállítással is, hiszen különlegesen gyors, felszabadító erejű és gyakorlatias válaszokat lehet nyerni ennek az elsőre talán misztikusnak ható technikának a segítségével. Ez nem jelenti azt, hogy a személyes horoszkópunkban fellelhető információk, vagy más coaching és NLP technikák révén nem lehetne elegendő bizonyosságot szerezni a fejlődéshez, de előfordulhatnak olyan témák, amelyek még nyomatékosabban helyükre kerülhetnek, vagy tisztulhatnak egy állítás által. Legtöbbször mégis akkor ajánlom ezt a módszert, amikor hiányzik valamilyen konkrét tényszerű, vagy érzelmi jellegű ismeretünk, ugyanakkor sejthetően része a rendszerünknek s ilyen “misztikus” módon könnyebben hozzáférhetünk.