Az asztrológus nem vízszintes, tehát logikai kapcsolódások alapján kerül közelebb egy horoszkóp mélyebb megértéséhez, hanem a hétköznapi rendszerező elmétől eltérő módon. Függőleges, vagyis analógiás láncolatokban gondolkodva jut el az összefüggésekig. Keresi a lényegi hasonlóságot a világ különböző szeletei közt. “Mindkét fajta gondolkodásmód képes a valóság leírására, és az egyik nem teszi értéktelenné vagy hamissá a másikat.”

Az asztrológiánál maradva azonban a mitológiából is ismert “Mars” például megtestesíti mindazt, ami a harccal, küzdelemmel kapcsolatos, tehát a kard,vagy bármely hegyes-szúrós dolog is ehhez a bolygóhoz tartozik analógiásan. Akárcsak egy növény tüskéje, de a férfiak hódítási stílusa is, valamint egy ember önvédelmi, önérvényesítési stratégiája, a nők férfi-zsánerképe, a színek közül az élénk piros, továbblépve pedig az erős, harsány hangok, a csípős íz stb.

Leegyszerűsítve az elvet, az egész világ valamennyi eleme besorolható a bolygók, illetve a horoszkópjegyek által tömörített jelentéscsomagok mögé. “Nézzünk például egy hétköznapi betegséget: valaki megfázik. Általában az ember ilyenkor minden reményét az orvostudományba fekteti, amely ugyebár már hosszú ideje kutatja a betegség okait, és fel is fedezett jó néhányat: ebben az esetben például különböző vírusokat. A tudományos felismeréseknek viszont most nincs gyakorlati haszna, hiszen a vírusok ellen egyelőre nincs más szer, csak a megelőző védőoltás. Erről azonban már lekéstünk, és egyébként sem használ igazán, hiszen olyan sokfajta vírus van. Ez az alkalom tehát különösen alkalmas arra, hogy előbbre merészkedjünk a függőleges gondolkodás egyelőre még ismeretlen területén. Megfázás esetén a test síkján az orrunk el van dugulva, ezért nem tudunk lélegezni. Most tehát meg kell keresnünk azokat a további analógiasíkokat, ahol szintén nem tudunk lélegezni. Az a legvalószínűbb, hogy a lélek síkján találjuk meg ezt az okot. Érdemes feltenni ezt a kérdést, mert közelebb visz minket a gyógyuláshoz, mint a vírusok elleni harc. Egyébként ebben az esetben az orvostudománynak ismét szembe kell néznie azzal, hogy a betegség okának kikiáltott vírusok állandóan ott vannak körülöttünk, és a legtöbbször nem betegszünk meg, csak akkor amikor már valóban “nem tudunk lélegezni”…. Ez a gondolkodásmód általában minden betegség esetében működik.”

Hozzáfűzném, hogy természetesen nemcsak betegségeknél alkalmazható ez a hasonlósági elven történő vizsgálódás, hanem ténylegesen az univerzum bármely létező részletét körül lehet határolni függőleges perspektívából, ami pedig esélyt kínál számunkra egy bölcsebb, a jobb agyféltekéhez közeli látásmód kipróbálására.

A fenti egyszerű példa Rüdiger Dahlke és Nicolaus Klein A függőleges világkép című könyvéből származik, ami egyfajta táblázatokkal teli kézkönyv. A földi élet valamennyi rétegét láncolatokba gyűjti a racionális bal agyfélteke szempontjából újszerű módon. Akit mélyebben érdekel a téma, biztosan fontos válaszokra lel akár a könyv, akár az asztrológia tanulmányozása által…