A nyugati asztrológiában használt 4 elem mind alapvető minőségeket jelöl. A levegő elem a gondolkodás, az intellektus, a kapcsolódás és a kommunikáció fő megtestesítője, a föld elem a gyakorlati megvalósításról szól, a tűz a tettek, a dinamika, az ihlet és a lobogás, valamint a lelkesedés hordozója, a víz elemhez pedig az élet érzelmi oldala, tehát a lelkiség tartozik. (Természetesen ezt sokkal árnyaltabban is le lehet írni, de a lényeg nagyjából ilyesmi.)

Mivel mi emberek az őselemek egyedi kombinációit testesítjük meg, így sokféle variáció képzelhető el a párkapcsolati igényeinket, vagy hiányainkat illetően is.
Az elmélet arról szól, hogy hajlunk rá, hogy a belőlünk esetlegesen hiányzó elemi minőséget keressük a külvilágban és ennek megfelelő partnert válasszunk. A példa kedvéért: ha Ikrek Nap jegyem van, Ikrek Merkúrom, Bika Holdam, Rák aszcendensem, Szűz Vénuszom és Mérleg Marsom, akkor sok föld, levegő és víz is van bennem, vagyis a hiányzó elemem a tűz. Ezt az energiát felébreszthetem akár szándékos cselekvő attitűddel, mozgással, csípős ételekkel, vagy élénken izzó színekkel stb.
(Persze a horoszkóp többi bolygója és egyes fényszögek is behozhatják a hiányzó elemi minőséget a képbe, de mégis általában a fenti személyiség jelölő bolygók mutatják meg a ránk jellemző energetikát.)

Aki sokat foglalkozik emberekkel, pláne asztrológiával, egy idő után megérezheti, hogy a másik viselkedése, stílusa, öltözködése, kisugárzása, életmódja stb alapján melyik elem képviselője dominánsan.

A cél pedig az lenne, hogy önmagunkon belül építsük ki mind a 4 elem által képviselt harmonikus működésmódokat. Ha túl sok bennünk egy elemi minőség jelenléte, akkor azt érdemes szándékosan redukálnunk (életfeladatainkkal összhangban) és ha valamely elem hiányzik belőlünk, akkor azt erősíteni kell. Amennyiben érzelmileg nehezen mélyülünk el, vagy nem éljük át az érzéseinket és inkább “agyalunk”, akkor a víz minőség harmonizálásával lesz dolgunk.

Ugyanakkor léteznek olyanok, akik viszonylag kiegyensúlyozott mértékben rejtik magukban a 4 elemet. Ők valószínűleg könnyebben kapcsolódnak, mert több energia típushoz (őselemhez) tudnak illeszkedni, utat találni s talán “önjáróbbak”, azaz kevésbé szorulnak rá másokra “elemi” szempontból.

Tisztában vagyok vele, hogy az összes ilyen jellegű cikk óhatatlanul általánosításokra és félreértésekre ad lehetőséget, ezért hangsúlyozom, hogy minden ember horoszkópját egyénileg érdemes csak elemezni, viszont ennek ellenére érdekes lehet rálátni efféle összefüggésekre.

Visszatérve a párkapcsolat témájára.
“Ellentétek vonzzák egymást.”
Ha tudatosabbak vagyunk a saját önismeretünket és a választásainkat tekintve, akkor nem biztos, hogy a hiányzó elemünkhöz tartozó társat fogjuk vonzónak találni, hanem egy olyan személyt is észre veszünk, aki hasonlít hozzánk, így vélhetően könnyebben kijövünk vele.

De mivel a valóság nem fekete-fehér, lehet, hogy annyira szerencsések vagyunk, hogy találunk valakit, aki ki is egészít minket, tehát ellentétes minőséget hordoz, miközben sok területen hasonlítunk. Tanulhatunk is egymás másságából, ha éberek s kellően elfogadóak vagyunk, illetőleg jól is érezhetjük magunkat a közös pontok mentén.

A gyakorlatban persze nagyon nem mindegy, hogy milyen területen jelentkeznek a különbözőségeink és a hasonlóságok. A (Merkúr által is szimbolizált) kommunikációnk például nem árt, ha működik, összhangban van, mert ez a szakemberek szerint az egyik legfontosabb rész a sikeres együttélésre nézve, viszont minden kapcsolat más és a (horoszkópunkból könnyen azonosítható) egyéni igényeink is más-más kompromisszumokat engednek meg.

Tipikus eset, hogy a bennünket inspiráló másik fél nem csupán a belőlünk hiányzó elem, ám sokszor a mieinkkel pont ellentétes jegyek képviselője. (Ezek a horoszkóp kör ábráján egymással szemben elhelyezkedő kiegészítő jegyek. Pl. Ikrek-Nyilas, Rák-Bak…)

A szemben lévő minőség a legtöbb esetben először vonzónak hat, de hamarosan idegesíteni fog a kiegészítő pólus, vagy a belőlünk hiányzó elemi minőség, ha nem tudatosan közelítünk a kérdéshez. A másik ugyanis nem azért viselkedik tőlünk eltérő módon, mert minket szeretne kibillenteni az egyensúlyunkból, hanem egyszerűen másképp működik. Ha tisztában vagyunk ennek a “másságnak” a mibenlétével, akkor talán könnyebb elfogadni egymást.

A párválasztás ennél még összetettebb egyébként, mivel hatnak rá az életfeladatainkkal kapcsolatos tényezők is és az sem mindegy, hogy az adott horoszkóp mögött milyen rezgés szintű, milyen kifinomultságú lélek lakik.

Ha egy kapcsolatban mindkét fél hajlandó az önfejlesztésre és a saját aktuális önismereti-párkapcsolati tanulságainak a levonására, az előnyös jövőt hozhat.

(Itt most nem térek ki bővebben a társfüggőségre, viszont a párválasztásnál ez sem ritka jelenség. Korábban írtam a témáról a hírfolyamomban.)

Szóval összességében véve lebeszélnék róla mindenkit, hogy laikusként bulvár szintű horoszkóp értelmezés alapján ítélje meg a társát, azonban az “elemi tudatosság” nem árt a személyes motivációink viszonylatában!